General Information

Undercover

Sivilce, dermatolojik adıyla akne vulgaris, toplumda en sık karşılaşılan cilt hastalığıdır.Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde % 80-90 oranında rastlanmaktadır ve hemen hemen herkes hayatı boyunca en az 3-5 kez sivilce çıkarmaktadır.
Bu sık görülen hastalık hem fiziksel olarak görüntüyü bozmakta hem de bu görüntü bozukluğu psikolojik bozuklukların artmasına neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar, hatta bir ömür boyunca devam edebilen bir hastalık haline dönüşmektir.
En sık karşılaştığımız 12-18 yaş gurubundan başlayarak, uygun tedavi alışkanlıkları ve tedavileri, hastanın cilt tipine ve hastalığın şiddetine göre uygulanmalıdır .Sivilce sadece yüz bölgesinde değil aynı zamanda sırt, göğüs, boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de çıkabilir.
Ani başlayan ve ileri yaşlarda gelişen sivilce sorununun altında bazen hormonal bozukluk, stres, yanlış kozmetik ürünlerinin seçimi gibi nedenler yatabilmektedir. Hastaların cildindeki sivilceleri sıkması ve oynaması da iyileşme sürecini uzatmakta ve bazen de kalıcı çukurcuklar, izler oluşturabilmektedir. Temelde yapılan hatalardan bir diğeri de sivilce tedavisinin güzellik salonlarında yapılmaya çalışılması, yanlış yönlendirme ve tedavi girişimleri ile hastaların zaman kaybetmesidir. Sivilce temelde yağ bezlerinin fonksiyonlarının bozulması ve derideki birtakım bakterilerin buna katılmasıyla oluşur. Kimi formlarda siyah nokta veya butonlar şeklinde iken kimi zaman da iri, deri altına yayılmış ağrılı kabarcıklar şeklinde oluşabilir. Genellikle 15-25 yaş arasında, erkek cinsiyetinde daha ağır formda yaygın ve şiddetli sivilcelere rastlarız.
Sivilcede, ne kadar erken yaşta tedaviye başlanır ise o kadar olumlu cevap alınır. Tedavi mutlak olarak dermatolog tarafından düzenlenmeli ve doğru bilgilendirmeyle yapılmalıdır. Tedavi için kaybedilen süre, sivilcenin ilerlemesine ve bazen de geriye dönüşü mümkün olmayan izlerin gelişmesine neden olabilir. Uygun bir tedavi, iyi bir temizlik sistemi ile başlar. Tahriş edici olmayan, cildi kurutmayan, Ph ı dengeli bir temizleyici uygun miktarda köpürtülerek cilde uygulanır. Fazla salgılanan yağın emilmesini, bakterilerin üremesini engelleyen krem ve jeller cilde düzgün aralıklar ile sürdürülür. İltihaplı sivilceler bulunuyor ise uygun bir antibiyotik, tedaviye eklenir. Dirençli ve yaygın sivilce formlarında ise A vitamini türevleri kullanılabilir.
Unutulmamalı ki sivilce bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Erken dönemde tedavi yapılması hem tedavi süresini kısaltır, hem de komplikasyonları azaltır.
1. recipe
Papatya ve sığır kuyruğu kaynatılıp suyu sivilcelere sürülür.
2.Recipe
şahtere otu ve peryavşan çay olarak tüketilir
3.Recipe
Aktarland Sivilce giderici yağ kullanılması tavsiye edilir.
4.Recipe
SİNİRLİ OT YAPRAĞI:
Taze sinir otu yaprakları ezilir, lapa ha-linde sivilcelerin üzerine konu-lur. Sinir otu yaprakları haşlanır, suyuna bir bez batırıhr, ergenlik-lerin üzerine konulur.
5.Recipe
ŞALGAM:
Şalgam ezilir, lapa ha-linde sivilcelerin üzerine konur veya krem haline getirilip kulla-nılır.
6.Tarif
EBEGÜMECİ:
1 bardak suya, 10 gr ebegümeci konur, 10 dk kay-natılır, elde edilen su ile kompres yapılır.
7.Tarif
HATMİ ÇİÇEĞİ: Hatmiçiçeği, yabani marul, yabani çilek, her-hangi birinin taze yapraklan ezilir, lapa halinde günde 2 defa sivilcelere konulur.
8.Recipe
CİVANPERÇEMİ:
Civanperçe-mi 5 dk kaynatıhr, 15 dk bekleti-lir, günde birkaç defa ergenlikle-rin üzerine kompres yapıhr veya hastahklı cilt yıkanır. 15-20 gün devam edilir.
9.Tarif
CEVİZ YAPRAĞI:
1 bardak su-ya, 10 gr taze veya kuru yaprak veya cevizin dış kabuğu (tofu) konur, 10 dk kaynatıhr, suyu ile sivilcelerin üzerine kompres yapılır.
10.Tarif
ARDIÇ KATRANI: Ardıç katra-nı vazelinle karıştınlır, ergenlik-lerin üzerine sürülür.

Leave a Reply

İlgili Makaleler

Back to top button