Dut Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları
Dut Yaprağı Çayı Kullanımı
Dut yaprağı çay olarak kullanarak sağlık üzerinde birçok faydalara sahiptir. Dut yaprağı çayının kafein oranı diğer çaylara göre daha azdır. Dut yaprağından yapılan çay düzenli ve devamlı kullanıldığında bir çok hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar sunar. Dut yaprağı çayının en bilineni vücuda canlılık ve dinginlik vermesidir.
Dut yaprağından yapılan bitki çayı terlemeye yardımcı olur, bu etkide hem enfeksiyon tedavisinde hemde sportif faaliyetlerde terleme adına olumlu etkiler verir , böylelikle hücre yenilenmesi ve antibakteriyellerde olumlu etkiler yaratır.
Dalak ve midenin düzenli çalışmasına yardımcı olur. şişmanlıktan ve fazla kilo şikayeti için zayıflamak ve kilo vermek için çay olarak içilir.
Metabolizmayı çalıştırarak vücuttaki yagları eritme konusunda oldukça etkilidir.
Dut yaprağı çayının önemli bir faydasıda faydası da aşırı glikozun kana karışmasını engellemesidir. Kan dolaşımını hızlandırdığı içinde, dut yapragı çayı karaciğer hücrelerinin temizlenmesine ve karaciğer yağlanmasınıda önleyicidir.
Dut yapraklarından yapılan çaylar beden ve zihin gevşetici, rahatlatıcı olarak kullanılır
Yukarıdaki etkileriyle beraber dut yapragının kullanıldıgı rahatsızlar şöyledir.
Öncelikle günümüzde çok şikayetçi olunan obezite ve kilo kontrolünde çok önemli etkiye sahiptir. Buna bağlı olarakta diyabette faydalı etkilerinden yararlanabilinir..
Baş ağrısı migren ve sinüzit için cay olarak tüketilir , baş dönmeleri kreçlenme ve vertigo şikayeti olanlar şifa ile kullanabilir.
Gribal enfeksiyonlarda öksürük şikayetinde akciğer rahatsızlıklarında , ateşli hastalıklarda bademcik iltihaplanması ve Farenjit yakınmalarında dut yapragı çayı etkili bir bitkisel tedavi yöntemidir.
Arpacık ve kornea yaralanmalarında kompres olarak kullanılmasında fayda vardır
Kalp hastalıkları böbrek hastalıkları ve tansıyon hastaları dut yapragı çayı kullanılmaları olumlu neticeler verir.
Dut yaprağı çayını hamilelerin, çocukların ,ve düşük tansiyon taşıyanların kullanması önerilmiyor.
Japonya ve uzak doguda dut yaprağı için yapılan bilimsel açıklamalar.
Doktor sayın Gülnur Gürlerin dut yaprağı için araştırmalarını yaptığı bilimsel makalelerde;
Montfort Üniversitesi uzmanlarından Gerry Potter : “Üzüm, dut ve yerfıstığında bulunan ‘resveratrol’ isimli molekülün pek çok ürünün bozulmasına yol açan mantarlara karşı savaştığını biliyorduk ama son yapılan araştırmalarda, bu maddenin vücutta kanser hücrelerini hedef alarak onları tahrip eden, kanser karşıtı bir unsura dönüştüğünü saptadık.” diyor.
Japon araştırmacılar beyaz dut yapraklarının extrelerinde bir seri biyolojik olarak aktif bileşenler saptamışlar , bu bileşenlerin hücre paslanmasını önleyici (antioksidan) ve ateroskleroz (damar sertleşmesini)’u engelleyici ve damarlarda kolestrolden zengin plakların oluşumunu baskılayıcı etkiye sahip olduklarını söylüyorlar
Japonlar bu etkilerin sevindirici olduğunu ama dut yapraklarının bundan daha fazlasına da sahip olduklarını ileri sürüyorlar. Yaprakların aynı zamanda yüksek kan şekeri seviyelerini düşüren bileşiklere sahip olduğunu ileri sürmekteler. Bu bileşikler şekerlerin bağırsaktan emilimlerini sağlayan enzimleri baskıladıkları için şekerin kandaki seviyesi yükselemiyor.
Son yıllarda yapraktan elde edilen özütlerin elefantiyazis (fil hastalığı) ve tetanos tedavisinde de önemli sonuçlar ortaya çıkardığı bildirilmektedir.
2006 da yayınlanan bir çalışmada ise dutun beyin damarlarındaki tıkanıklıklar sonucu oluşan sinir tahribatını azalttığı ispatlanmıştır.
Ayrıca yara iyileşmesini ve epitelizasyonu hızlandırdığı,iltihaplamayı önleyici ve anti histaminik etkilere sahip olduğunu düşündüren deneyimler halk arasında da zikredilmektedir.
Dharmanda dutun debilite (zafiyet) durumlarında diğer destekleyicilerle birlikte besleyici, güçlendirici bir ilaç olarak yaygın olarak kullanıldığı; kansızlık, baş dönmesi,düşük libido gibi semptomları olan kişiler tarafından kullanılabileceği; vücut sıvılarını besleyip üretimini artırdığı; dolayısıyla göz kuruluğu olan ve gözlerini çok kullanan kişilerin dut yaprağı çayı içtikleri takdirde görüşün güçlenebileceğinden bahsediyor.
Dut ağacına dadanan pek bir zararlı yoktur, o yüzden herhangi bir tarım ilacı kullanılmaz.Bakımı için kimyasal gübre vs.de gerektirmez. Dolayısıyla dut, (özellikle bizim bölgemizde) dünyanın en organik ürünlerinden biridir.
Sultan 1.Murad Turbe bahcesindeki Dut Agaci 1389 yilinda dikilmis. 2014 itibariyla 625 yasindadır.
İpek böceğinin sadece dut yaprağından beslenmesi ise dut yaprağının ne kadar kudretli bir bitki olduğunun bir işaretidir.”