Karnıyarık Otu Tohumu Ve Faydaları
Karnıyarık Otu Tohumu Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen küçük çalı görünümlü bitkidir. Genellikle 1,5-2 cm boyutundaki kırmızımsı kahverengi tohumları kullanılır.
Karnıyarık tohumu 2-3 mm uzunlukta, esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz tanelerdir.
Karnıyarık otu ülkemizde olduğu gibi Hindistan ve Çin geleneksel tıplarında da kullanılmaktadır.
Karnıyarık otu tohumu lif açısından oldukça zengin bir ürün olduğundan özellikle kronik kabızlık için müshil olarak kullanılmaktadır. Dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişini kolaylaştırması nedeni ile özellikle hemoroid ve anal fissür problemleri ve bunların ameliyatlarından sonra önerilmektedir. Meyvelerin kaplı olduğu zamksı madde bağırsağı uyararak yağlanmasını ve atıkların daha kolay geçişini de sağlar.
İlk bakışta çelişkili gibi görünmesine karşın karnıyarık otu ishal tedavisinde ve huzursuz bağırsak sendromunda da kullanılmaktadır. Bağırsaktan geçerken suyu emen meyveler bağırsaktaki sıvı miktarını azaltarak dışkının katılaşmasını sağlar.
Karnıyarık otunun diğer faydası günlük olarak belirli ölçüde alınmasının doymuş yağ oranını düşürerek, kötü kolesterolü dengelemesidir. Bu bağlamda da kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır.
Karnıyarık otu mide ve bağırsak ülserleri, tip 2 diyabette insülin dengesi sağlamadada kullanılmaktadır. Tokluk hissini uzun süre koruyup, midenin daha yavaş boşalmasını sağladığından zayıflama yardımcısı olarakta kullanımı vardır.
Kalın bağırsaktaki toksinleri emerek vücuttan atılımını sağlayan bitki kolon (bağırsak) kanseri riskini de azalmaktadır.
Karnıyarık otu tüm müshiller gibi uzun süre kullanılmamalıdır. Bağırsak hastalığı ve reflü olan ya da şüphesi bulunan kişilerin kullanması doğru değildir. Genel kullanım için güvenli olmasına karşın hamilelik, emzirme ve bebeklik dönemlerinde kullanılmaz. Alerjik bünyeli kişilerde uzun kullanım reaksiyona neden olabilir. Kullanımdan sonra birer bardak su içilmesi önerilir
Özellikle hanımların, kilolarıyla bir hayli sıkıntıları vardır. Bunun için de kimi kendi başına bir şeyler yapmaya kalkar, kimi de uzmanlara oluk oluk para akıtılır. Kimi hayrını görür, kimi hiçbir yarar sağlamaz. Diyet ve zayıflatma tedavilerinin ortak noktası, kişiye az ama besleyici besinler yedirmek ve kilo almasını önlemektir. Gerisi teferruat ve yöntem farklılığı.
Büyük yapraklı karnıyarık otu yaprakları oval biçimli, kısa saplı, kenarları dişli veya dalgalıdır. Çiçekleri grimsi veya esmer-kırmızı renklidir. 10-50 cm yüksekliğindeki bu türler çok yıllık ve otsu bitkilerdir. Çiçekleri küçük ve 4 parçalı olup, gövdenin ucunda başak şeklinde toplanmışlardır. Dünyanın bir çok ülkesinde salata olarak da tüketilen bu bitki, bir çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.
Kurutulmuş olgun tohumları 2-3 mm uzunluktadır. Esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz tanelerdir. % 30’a varan oranlarda müsilaj (mucilage) maddeler içerdiği saptanmıştır.
Diyet için mükemmel bir yardımcıdır. Zira Karnıyarık otu’nun tohumları diyetlerde kullanılan çözünebilir doğal bir liftir. Suda şişer ve dışkının kolay atılımını sağlar. Sindirim sisteminden yumuşak ve rahat bir şekilde geçmesi için bol miktarda su ile birlikte kullanılır. Yemeklerden yarım veya 1 saat önce alındığında tokluk hissi vererek açlığı azaltır. Sindirimi artıran ve kişinin kilo vermesine yardımcı olan bir diğer anlamda zayıflatıcı özelliği vardır. Kullananların düzenli öğünlerinde daha az yemek yemesini sağlar. Bu bitkinin tohumları, kandaki yüksek kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürmek için kullanılır ve kan şekerini ayarlar. Yapılan araştırmalar karnıyarık otu tohumlarının yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (HDL-Faydalı kolesterol) düzeylerini etkilemeden toplam kolesterol düzeyini düşürebildiğini göstermiştir. Buradan da kolesterol düzenleyici demek yanlış olmaz.
Karnıyarık Otu Tohumunu kullanmaya bol su ile 1-2 bardak ile başlanır, eğer gerekirse bardak sayısı artırılabilir. Fakat günde en fazla 5 bardak olarak alınmalıdır ama derece derece arttırılmalıdır. Karnıyarık otu yapraklarının laksatif etkisi, kabuğunun suyla temas ettiğinde kabarmasından kaynaklanmaktadır. Mideye ulaştığında 40-50 kat genişler ve bağırsakların çalışmasına yardım eden bir madde (Raghage) salgılar. Bu jelatine benzer bir kütle oluşturur ve dışkıyı yumuşak bir hale getirir. Karnıyarık otu tohumundan elde edilen çözünebilir lifler, buğday kepeği gibi çözünemeyen liflerden büyük farlılıklar gösterirler. Suy ile temas edince, çözünebilir lifler sünger gibi emici hale gelir, yumuşar ve normal hacminin birkaç katı hacme ulaşır. Böylelikle kişi tokluk hissi hisseder.
Çözünebilir lifler, dışkı ağırlığını arttırır ve genel olarak dışkının vücuttan atımını hızlandırır. Diğer laksatifler (müsilajlar) gibi bağımlılık yapma riski yoktur. Liflerin yapısı bağırsak duvarlarının temizlenmesine yardımcı olur. Kalın bağırsağın kıvrım ve oyuklarına sıkışmış olan artık maddeleri parçalar ve yüzeyinde kaygan bir film tabakası oluşturur. Böylece atık maddelerin hareketini ve atılmasını kolaylaştırır. Yapılan gözlemsel araştırmalarda az lif alımı, az hareket, sürekli oturarak çalışma gibi şartlara bağlı kabızlığı ortadan kaldırabildiği görülmüştür. Çözünebilir lifler dışkının fazla sıvısını içine çekme özelliğinden dolayı ishali önler. Karnıyarık otu tohumlarının en önemli özelliklerinden biri bağırsakları toksin maddelerden temizlemesidir. Zararlı bakterilerin, sindirilememiş besinlerin, gazlar ve fazla laktik asit gibi maddelerin ve birçok zararlı kimyasalların vücuttan kolaylıkla atılmasını sağlarlar.”