Faydalı Bitkiler
Çemen Tohumu – Çemen Unu Nedir ?
Çemen Tohumu – Çemen Unu Çok keskin kokulu olan çemen otu tohumlan, % 30’a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı, pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu çemen adlı macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemenotunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.
Çemen otunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:
Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.
Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Di-yarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.
Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir.
Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.
Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
Bütün bu önemli tıbbi etkileri sağlamak üzere çemen otunun tohumları sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanır. 1,5 tatlı kaşığı tohum 1 bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.
Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumları ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.