Faydalı Bitkiler

Kedi Otu Kökü

Bedene yararlı etkileri Antik çağlarda da bilinen kedi otunun bilimsel adındaki valere kökü Latince`de "sağlıklı olmak" deyişinden gelir.

Kediotu Kökü kedi otugiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun neresi olduğu bilinmeyen kediotunun, dünyanın çeşitli yerlerinde 150 kadar türü yetişmekte, 10 kadar türü ülkemizde de görülmektedir. Bunlardan konumuzu en çok ilgilendiren türüne Tıbbi kediotu (V. offıcinalis) denilir.

Bedene yararlı etkileri Antik çağlarda da bilinen kedi otunun bilimsel adındaki valere kökü Latince`de “sağlıklı olmak” deyişinden gelir. Tıbbi kediotu Kuzey Avrupalılar, Çinliler ve Kanada`da yaşayan Kızılderililer tarafından sağlık hizmetinde kullanılmıştı. Bitkinin bu tıbbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

1. Bedene yararlı bitkiler arasında sinirleri yatıştırıcı etkisi en çok olanlardan biridir.

2. Sinirsel gerginlikleri yok ederken gerginliklerden oluşan endişelilik, aşırı heyecan, isteri ve nevrasteni durumlarını da yatıştırır.

3. Spazm çözücüdür. Bedende oluşan krampları, bağırsaklarda duyulan ani ağrıları ve aybaşı nedeniyle ortaya çıkan kramp ve sancıları yok eder.

4. Sinirsel kökenli baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.

5. Görme bozukluklarında oluşan baş ağrılarına karşı da etkilidir.

6. Aşırı sinirlilik durumundan ortaya çıkan kalp ağrılarını ve çarpıntılarını geçirir.

7. Uyku getiricidir. Özellikle sinirsel kökenli uykusuzluğa karşı iyi bir ilaç oluşturur. Kişiye doğal uyku olanağı sağlar.

8. Gerginlikten ötürü bedende oluşan ağrıları keser.

9. Gaz söktürücüdür.

10. Nezleye karşı iyileştirici etkisi vardır.

11. Romatizma ağrılarını da hafifletir.

Bütün bu önemli etkileri sağlamak üzere tıbbi kediotunun rizom ve kök saçakları sonbaharın sonlarına doğru bitkinin toprağı kazılarak çıkarılır. İyice temizlenir ve gölgeli, havadar bir yerde kurutulur. Kurumuş kökler parçalara ayrılarak 1-2 tatlı kaşığı kuru kök, 1 bardak kaynar su içinde 10-15 dakika süreyle demlendirilip bir infüzyon elde edilir. Bu infüzyon bedene zararlı olmadığından, gereksinim duyuldukça birer bardak olarak içilir.

Kediotu ayrıca akne ve isilik tedavisinde kullanılır. Sinirleri ve bedeni yatıştırıcı amaçla hazırlanan banyo suları ya da yüz yıkama losyonlarına katılır. Bunun için kediotunun kuru kökleri kaynatılarak bir dekoksiyon elde edilir. Bu dekoksiyon akne ve isilik şikâyetinin olduğu yerlere dıştan uygulanır. Aynı dekoksiyon banyo ya da yüz yıkama sularına katılır.

Bir cevap yazın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu