Faydalı Bitkiler

Şahtere Otu

Şahtere otu içeriği incelendiğinde; bitkilerin içinde biyolojik olarak etkileri olduğu düşünülen alkoloidler ve potasyum tuzları, tanenler ve fumarik asit bulunmaktadır.

Şahtere otu yaprak, çiçek ve sapları; kısaca tüm topraküstü kısımları tanen, potasyum tuzları, acı bir tat veren fumarik asit ile fumarin adlı alkoloiti taşırlar.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır:iştihahı tahrik eder,bağırsak zaafiyeti (atoni),iştahsızlık,sarılık,verem hastalıklarında kullanılır.Haricen gıcık,cilt likenlerine karşı kullanılır.

Şahtere otu halk tababetinde sarılık, basurlar, yüz ve beden sivilceleri, su toplama, kabız, sirace, bağırsak tembelliği, fena ağız kokusu, verem, vayıflamada kullanılır. Haricen kızarmış otu gözlere banyo olarak kullanılmasında tavsiye eder

Sağlığa yararlı bazı etkileri çok eski çağlardan beri bilinen ve bu amaçla kullanılan şahterenin tıbbi etkileri şunlardır:

İdrar ve safra söktürücüdür; müshil ve bedeni güçlendirici toniktir. Yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücü etkileri de vardır. Ancak, günümüzde bu etkilerinden yararlanılmak üzere şahterenin kullanımı pek azalmıştır.

Bugün, en çok egzama ve aknenin (sivilce) iyileştirilmesinde dahilen kullanılmaktadır.

 

Bir cevap yazın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu