Sığla Yağı Nedir Faydaları Nelerdir
Sığla Yağı Sığla Ağacı (Günlük Ağacı) Türkiye’nin Güneybatı bölümünde yayılış gösteren ve dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan endemik bir ağaç türüdür. 300 yıl kadar uzun ömre sahiptir. Boyu, 15-20 metre, uygun koşullarda 35-40 metreye ulaşır. Kışın yapraklarını döker.
Türkiye’de en geniş yayılışını Muğla’da özellikle’de Marmaris, Dalaman, Köyceğiz ve Fethiye dolaylarında göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sığla Yağı Mısır’a ihraç edilmiştir. Sığla Ağacının odunlaşmış gövdesi üzerinde balsam kanalları vardır. Her ağaçtan iki ya da üç yılda bir, yaz mevsiminde uzunlamasına yarıklar açılarak ağacın güzel kokulu yağı (balsam) ve kabukları alınır.
Sığla Ağacının Türkiye’de kapladığı alan miktarı hızla küçülmektedir. Bu alan 1945’lerde 6300 ha civarında iken 1980’lerde yaklaşık 1350 ha’a inmiştir. Bu ormanların % 50’si Köyceğiz’de özellikle (Beyobası, Kavakarası) ve Marmaris’te (Çetibeli) sığla yağı üretimi yapılmıştır.
Sığla Yağı Faydaları
Mide ülseri, gastrit, reflü, mide asidi gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Sığla ağacının gövdesinden elde edilen balzam Sığla Yağı olarak adlandırılmaktadır.
Basta parfümeri sanayisinde sabitleyici olmak üzere sabun yapımında, verniklerde, tütüne tat vermede, bazı tıbbi uygulamalarda; haricen uyuz ve mantar hastalıkları gibi cilt hastalıklarında, antiseptik olarak, parazit öldürücü olarak, dahilen astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Sığla Ağacı çevresinde yaşayan hayvanların bile yaralarını, ağaçtan akan balzama sürerek iyileştirdikleri söylenir. Cilde de faydası vardır, siyah noktaları ve akneleri temizler. Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sebebiyle yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Mide ülseri ve gastrit te etkilidir. Mide asidi ve Reflü tedavisinde kullanılır. Hemoroid (basur) tedavisinde kullanılır. Uyuz ve mantar tedavi edicidir. Cilt siyah nokta ve akne tedavisinde kullanılır.