Zencefilin ekstraksiyonu ile elde edilen bitkisel yağdır.
Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Zencefil 1-2 metre boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2 metre boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20 cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6 cm büyüklüğünde olup kozalağı andırır. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yassı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.
Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak da tüketilir.
Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
Zencefilin etkili oluşunun en önemli nedenlerinden birisi uçucu yağlarının olması ve yapısındaki fenol bileşikleridir (shogaols ve gingerols). Ayrıca içerdiği nişasta, kalsiyum, B ve C grubu vitaminleri de bu bitkiyi önemli yapmaktadır.