Mübarek ot
Mübarekotu, Benediktenkraut, Cnicus benedictus
Mübarek diken
Şevket otu
Bostan otu
Diken otu
Peygamber dikeni
Acı diken
Mide dikeni
Familyası: Bileşikgillerden, Korbblütler, Astereae
Drugları: Mübarekotu: Cnici benedicti herba
Mübarekotu (yaprak, çiçek ve sürgün) çay, tentür ve natürel ilaç yapı-mında kulanılır.
Giriş: Akdeniz ülkelerinde Avrupa’nın ortalarına rahipler tarafından geti¬ril-diği için almanca benediktenkraut diye anılır. Tarihte ilk defa Araplar tarafından kullanıldığı sonra Yunan ve Romalılar ve 16. yüzyıldan itiba¬ren Orta Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Botanik: Vatanı Akdeniz ülkeleri olup başta Türkiye olmak üzere birçok çevre ülkede yabani olarak yetişen bitki olup üzeri sert dikenlerle donanmış kızıl renkte olup üzeri tüylüdür ve gövde beş köşeli ve esmerim¬sidir. Yapraklarının kenarı odun testeresi gibi irili ufaklı dişlerle donanmış yer yer dalgalı üzeri tüylü ve dikenli üst yüzeyi grimsi yeşil, alt yüzeyi tüylü yeşilimsi gri renkte, sapsız ve gövdeye oturmuş vaziyet¬tedir. Çiçekleri altın sarısı renkte demet şeklindeki ve onun çevresinde uzun di¬kenlerle donanmış dikenlerin ucu sarı tabanı esmerimsi kırmızı renktedir.
Yetiştirilmesi: Mübarekotu Türkiye’nin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişir veya yetiştirilebilir.
Hasat zamanı: Mübarekotu çiçek açamaya başladığı anadan itibaren toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. .
Birleşimi: Mübarek otunun birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Sesquiterpenlakton türevleri; %0,25-0,7 arasında olup özellikle Cnicin (=Cynisin=Centaurin) ve az miktarda Salonitenolid ve artemisiifolin içerir.
b) Lignanlakton türevleri; Trachelogenin, Arctigenin ve Nor-Trachelogenin
c) Eterik yağlar %0,05-0,3 arasında olup en önemlileri p-Cymen, Fenchon, Citral, Citronellal, Sinamikaldehid ve Benzoeasit’i sayabiliriz.
d) Pentasiklik Triterpenler; Multiflorenol, Oleanolasit ve α-Amyrin
e) Minerallerden; Potasyum ve az miktarda Kalsiyum ve Magnezyum içerir.
f) Ayrıca %8 Tanin, musilaj ve vitamin B içerir.
Tesir şekli: İştah açıcı, mideyi kuvvetlendirici, mide asidini artırıcı, saf¬rayı artırıcı, iltihapları önleyici ve antibiyotiktir.