Acı Damkorugu,
ACI DAM KORUĞU, KEÇİ MEMESİ,ACI YAĞOTU
SEDUM ACRE L
(Crassulaceae-fam)
BULUNDUĞU YERLER:Kuru, taşlık ve kayalık yerlerde, dağ bçlgelerinde, deniz seviyesine 1000 m. kadar olan yerlerde bulunur.
YAPISI:Çok yıllık otsu bir bitkidir.Küme halinde kaideden dallanır, sap 5-15 cm. kadar yüksekliktedir.Yapraklar sulu, etli, oval ve sapsız olup gövdeye eğik durumdadır.Çiçekler;sarı, düzensiz vaziyette sapın yukarı kısmında çiçek demeti şeklinde bulunurlar.Çanak yaprakları kaideye kadar 5 bölümlü, taç 5 yapraklı.Erkek organlar 10 tanedir.Meyve yıldız şeklinde 5 köşeli meyve yaprağından ibarettir.
KULLANILAN KISIMLAR:Toprak üstü kısımlar.Çiçek açma zamanında (Haziran-Temmuz aylarında) toplanır.Gölgede veya 40 derece kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Kuru bitkinin yaprak ile sapı yeşil ve çiçekler sarı renktedir.Kokusuz, yakıcı ve acı bir lezzettedir.Kabul edilen rutubet %12.Torba veya balya halinde paketlenir.Kuru, gölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir.
KİMYEVİ TERKİBİ:Henüz kesin belli değildir.
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Ağrılar sakinleştirici sıtmaya karşı etkilidir.Sindirim sistemini kuvvetlendirir ve solunum merkezini uyarır.Mide ekşimesi ve ülseri, sıtma, ateroskleroz (damar sertliği) ve basurlarda kullanılır.
Damkoruğu halk tababetinde kanamalarda, siğil vs.de kullanılır.Haricen; ağız yaralarında (gargara yapılır), (dövülmüş taze bitki) kanser tümörlerine konur.
KULLANILIŞI:2 çorba kaşığı bitki üzerinde 400 gr. kaynar su dökülerek 2 saat bekletilir.Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Halk tababetinde aynı soydan şu bitkiler de kullanılır: Beyaz damkoruğu (Sedum album L.) kaynatılarak kifayetsiz adet hallarinde, haricen de; küçük çocuklarda deri sivilcelerine karşı (banyo olarak), büyük damkoruğu (Sedum maximum sat.); bunun taze yaprakları soyularak nasırlara konur (bazen yaprakları sirkede ekşitilerek de kullanılır), cerahatlı yaralara da konur.Taze yapraklardan çıkarılan usare, dış ve orta kulak ağrılarına mükemmel bir ilaçtır; Altın uçlu damkoruğu (Sedum roseum, Sedum rhodiola D.C.) cinsleri emzikli anne sütlerinde artış sağlamakta, ishale karşı ve hayvanlarda şap hastalığına karşı (yara yıkama şeklinde) uygulanır.