Genel Bilgiler

Ardıç Tohumu

Ardıç Tohumu

Ardıç Tohumu, Çamgiller familyasındandır. Juniperus cinsi, kışın yapraklarını dökmeyen 70 kadar ağaç ya da çalı türünün ortak adı ardıçtır. Ardıçlar tüm Kuzey Yarıküre`ye yayılmış olup ülkemizde de bazı türleri yetişmektedir. Burada konumuzla en çok ilgili olan, Avrupa ve Türkiye`de yaygın Avrupa ardıcı ya da Adi ardıç (J. communis) türünden söz edeceğiz.

Kısaca ardıç diye anacağımız bitki 15 m`ye kadar boylanabilir ama çoğu kez çalı halinde görülür. Hoş kokulu yaprakları körpeyken iğne, olgunlaşınca tığ görünümündedir. Şubat-nisan ayları arasında açan çiçekleri sarımsı yeşil renkli olup dikkati çekmezler. Ardıç iki evcikli bir bitkidir. Yani, erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda yer alır.

Dişi çiçekler sonbaharda koyu mor renkli meyveleri olan kozalakçıkları verir. Ancak, bunlar iyice olgunlaşınca açık kahverengileşir. Kozalakçıklarında 1-12 adet tohum bulunur. Bitki, kozalakçıklarından döktüğü tohumlarıyla ya da toprağa değen dallarının köklenmesiyle çoğalır. Ardıç güneşli yerleri sever ama toprak seçmez. Kurak topraklarda derinlere kök salarak suyu bulur.

KİMYEVİ TERKİBİ: (d-a-pinen, yünen, kamfen, a-felandren, terpinolen, dipenten, sabinen, terpineol, borneol, izoborneol, kadinen, yünenol, yüniper kamforu, sidrol vs.’den mürekkep) %2 kadar eterik yağ, %30 kadar invert şeker, %10 kadar reçine, acı madde yüniperin, yağlı maddeler, karınca, sirke ve elma asidi, tanenler, pektin vs.Ardıçtaki idrar söktürücü tesir yünen terpeninden ileri gelmektedir.
Ardıç kozalakçıkları uçucu yağ, doğal şekerler, flavon glikozitleri, reçine, tanen ve organik asitleri içerir. Bu kozalakçıklar ardıç yemişi adıyla birtakım yiyecek ve içeceklere tat ve koku, yani çeşni katmakta kullanılır. Bazı ardıç türlerinin odun ve yaprakları damıtılarak, parfümeri ve ilaç endüstrilerinde kullanılan ardıç esansı elde edilir.

Böbrek rahatsızlığı olanlar ve gebe kadınlar ardıç kullanmamalıdır.

Bir cevap yazın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu