Cinnema
”
Cinnema
Cinnema, Vücutta şeker emilimini engeller.şeker hastaları için sihirli bir tedavidir.
Alınan diğer besinleride bloke etmez.Hücre yenileyerek insilün seviyesini arttırır.Kan şekeri seviyesini azaltır
Glikozu dengeler şeker alma ihtiyacını azaltır.Kan dolaşımına ve özellikle yüksek kolesetrolde etkilidir.
Yetiştiği ülkede “”şeker öldüren ilaç olarak””ta isimlendirilir.
Gurmar türlerinin çoğu genellikle orta Amerika’da yetişir. Bunlar sadece iki türü Türkiye’de ve yine iki tür Çin’de yetişir. Eskiden Zambakgiller ailesinden sayılan cinnema sonra kendi adı ile anılan aile grubuna katılmıştır. Günümüzde takriben 300 civarında cinnema türü mevcuttur En
önemli cinnema türleri; Honduras, Jamaika, Meksika; Kostarika, Çin, Tüylü cinnema,Akdeniz, Anadoluda yetişen gurmarıda sayabiliriz. Bunlardan orta Amerika’da yetişen türler arasında fark gözetilmeden aynı şekilde köklerinden istifade edilir. Fakat Akdeniz ve Türkiyede gurmar ailesi üzerinde yeterince araştırma yapılmadığından fazla birşey söylenmez.
Gurmar bir sarmaşık bitki olup bulundukları yerdeki ağaç, funda, çalı, çit ve duvarlara sarılarak tırmanırlar. gurmar Yaprakları 25-35cm uzunluğunda, 18-25cm eninde kalp şeklinde, uca doğru hafif sivrice baştan uca kadar 5-9 ana damar yay gibi uzanır, üst kısmı benekli, dikenli, alt kısmı dikenli, yeşil renkli derimsi, kenarları bütün ve 5-7cm uzunluğunda sapları vardır. Yaprak diplerinden çıkan halizonları (tutunacakları) ile çevresindeki ağaç, funda, çit veya duvarlara sarılarak tırmanır. Çiçekleri salkım şemsiye şeklinde topluca 15-20adeti bir arada olup herbir çiçek oldukca küçüktür ve çiçekleri 4-5mm uzunluğunda beyazımsı yeşil renkli 6 taç yaprak ve 6 adet dölenme tozluğu bulunur. Kökleri oldukca derinlere kadar iner ve fark büyüklükte olup esmerimsi kırmızı, grimsi kırmızı veya sarımsı kırmızı renklerde olabilir.
Köklerini yıllın hemen her ayında çıkarak yıkayıp kurutmak mümkündür, fakat en uygun zaman çiçek açmaya başladığı ayda yani Mayıs ayında veya meyvelerinin olgunlaştığı Ekim ayında sökülerek çıkarılır.
Gurmarın birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
Steroidsaponinler; Sarsapogenin, Smilagenin, Sarsasapionin, Sarsapurillosid, Sterolin,
Glikozitler, Uçucu yağlar, Reçine, Tanin,
Çin’de 1977’de Kiangsu’da gurmar kökünden elde edilen naturel ilaçlarla frengi hastalığına karşı tedavi denemesi yapılmış ve %90 oranında başarı elde edilmiştir. Fakat bu yeterli bir araştırma sayılmaz. (LBH).
Amerika’da Frengi hastalığına karşı kullanılmıştır. Günümüzde artık bu maksatla kullanılmamaktadır.
Etki şekli: İdrar söktürücü, terletici, tonik (vücudu kuvvetlendirici) ve kanı temizleyicidir.
Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, fakat bu araştırmalar yeterli değildir. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 1. sınıf bir şifalı bitkidir.
Komisyon E’ye göre başta diyabet,sedef hastalığı, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarına karşı ve de idrar artırıcı olarak kullanılabileceği beyan edilmiştir.
Halk arasındada başta diyet desteği, egzema, cerahatli ve iltihaplı yaralar, siğil, çıban, nörodermatoz, eklem romatizması, nikris, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı ve kanı temizleyici olarak kullanılır.
“