Hardal bitkisinin ve tohumunun farklı kısımlarının sağlıkla ilgili çeşitli konularda faydalı olduğu kanıtlanmış olabilir. Bu, diğerlerinin yanı sıra kas ağrılarından ve ağrılardan dermatite kadar rahatlamayı içerebilir. Hardal tohumlarının ve yapraklarının, muhtemelen kalp sağlığını iyileştirmenin yanı sıra, anti-diyabetik özelliklere sahip olduğu da gösterilmiş olabilir . Halk hekimliğinde tohumların serinletici bir maddeyle karıştırıldığında cilt ve saç için faydalı olduğu kabul edilir. Bu faydalara ayrıntılı olarak bakalım.
Hardal Nedir?
Hardal, brokoli ve lahanaya benzeyen, Brassica familyasına ait, çok yönlü, turpgillerden oluşan bir sebzedir . Avrupa’nın ılıman bölgelerine özgü olan bu bitki, bölgede en erken yetiştirilen mahsuller arasındaydı. Hardal bitkisi binlerce yıldır Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da daha çok bir bitki gibi oldukça popüler bir şekilde yetiştirilmektedir; Antik Yunanlılar ve Romalılar arasında bile popülerdi.
Şu anda hardal 21’den fazla ülkede yetiştiriliyor ve büyük üretim Avrupa, Nepal, Kanada, Ukrayna ve Hindistan’da gerçekleşiyor. Tadı ve tedavi edici özelliği nedeniyle hardalın kullanımı tüm dünyada oldukça popülerdir ve yılda yaklaşık 700 pound tüketilmektedir.
Hardal Çeşitleri
Hardal, birçok farklı çeşidi olan çok yönlü bir botaniktir . Bu çeşitlerden üç çeşidi – yani beyaz hardal (Brassica alba), siyah hardal (Brassica nigra) ve kahverengi hardal (Brassica juncea), diğerlerine göre daha fazla popülerlik kazanmış ve ticari olarak yetiştirilip genç çiçek sapları, yaprakları için kullanılmaktadır. ve tohumlar.
- Beyaz hardal (bazen sarı hardal olarak da anılır) daha hafif bir tada sahiptir ve normalde ünlü Amerikan sarı hardal çeşnisinin hazırlanmasında kullanılır.
- Siyah hardal, güçlü aroması ve tadı nedeniyle popülerdir.
- Dijon hardalının hazırlanmasında da kullanılan kahverengi hardal keskin, keskin bir tat sunar.
Hardal tohumları zengin bir esansiyel yağ , mineral ve vitamin kaynağı olabilir . Fotoğraf Kredisi: Shutterstock
Hardal Besin Değerleri
Hardal bitkisi, çeşitli yenilebilir kısımları aracılığıyla çok çeşitli yararlı bileşenler sağlar. USDA’ya göre hardal tohumları kalsiyum , magnezyum , fosfor ve potasyum gibi zengin bir mineral kaynağı olabilir . Bununla birlikte iyi bir diyet folatı ve A vitamini kaynağı da olabilir .
Hardal yeşillikleri veya hardal bitkilerinin yaprakları muhtemelen potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mükemmel bir mineral kaynağıdır. Sağlıklı bir diyet lifi dozuna ek olarak , A, K ve C vitaminlerinin yanı sıra folat (B9) da içerebilir.
Hardal yağı hardal tohumundan yapılır. Bir çorba kaşığı hardal yağı genellikle 124 kalori içerir; kalorisi yüksek olmasına rağmen, omega 3 yağ asitlerinin varlığı nedeniyle kalp açısından sağlıklıdır .
Hardalın Sağlığa Faydaları
Hardal bitkisinin tohum, yaprak ve yağ gibi farklı kısımlarında fenolik bileşenler ve diğer değerli besinler topluca mevcut olabilir ve benzersiz bir tada sahip olarak sağlık açısından büyük faydalar sağlayabilir. Hardal bitkisinin terapötik kullanıma yönelik etkinliği aşağıda tartışılmaktadır. Gelin onlara ayrıntılı olarak bir göz atalım.
Sedef Hastalığının Belirtilerini Hafifletebilir
Minik hardal tohumları, kronik inflamatuar bir otoimmün bozukluk olan sedef hastalığına karşı etkili olabilir. Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından yürütülen bir çalışma , hardal tohumunun olası bir anti-inflamatuar ajan olarak ve gelecekteki sedef hastalığı tedavilerinin bir parçası olarak etkinliğini göstermiştir. Araştırmaya göre, bu tohumların kullanımı aynı zamanda faydalı enzimlerin aktivitelerini de uyarabilir ve bu da sedef hastalığının yol açtığı lejyonlara karşı iyileştirici etkiyi teşvik edebilir.
Kontakt Dermatitten Kurtulmayı Sağlayabilir
Hardal tohumları, cildin bir alerjenle temas ettiğinde kaşıntılı bir döküntü geliştirdiği bir durum olan kontakt dermatitte terapötik bir rahatlama sağlayabilir. Journal of Southern Medical University’de yayınlanan bir hayvan araştırması , hardal tohumu tüketiminin, dokuların iyileşmesi ve kulak şişmesinin azalması gibi kontakt dermatitle ilişkili semptomların iyileşmesine yardımcı olabileceğini öne sürdü. Ancak insanlarda etkinliğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kardiyovasküler Sağlığı İyileştirebilir
Hardal tohumları, kaempferol, karotenoidler ve isorhamnetin gibi antioksidanlar ve vücudun her türlü hasara ve hastalığa karşı yardımcı olabilecek diğer temel bitki bileşikleri açısından zengin bir kaynak olabilir. Bu flavonoidler aynı zamanda koroner kalp hastalığı riskinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Bu tohumlardan elde edilen hardal yağının, kalp için diğer yemeklik yağların çoğundan daha sağlıklı bir seçenek olduğu da bilinmektedir. Clinical Trials Journal’da yayınlanan randomize bir çalışma , ciddi kalp rahatsızlıkları olan hastalara orta miktarda hardal yağı verildiğinde, kalp aritmi oranında azalma, ventriküler genişlemede azalma ve göğüs ağrısında olumlu sonuçlar gösterebileceğini gösterdi. ile ilişkili.
Hardal yağının olası kardiyoprotektif özellikleri muhtemelen diğer yararlı bileşenlerin yanı sıra omega-3 yağ asitlerinin varlığına atfedilir . Bu ilk araştırma, hardal tohumu ve bunun kardiyovasküler etkilerini inceleyen gelecekteki çalışmalar için umut vericidir.
Solunum Bozukluklarında Rahatlama Sağlayabilir
Hardal tohumları, soğuk algınlığı ve sinüs problemlerine karşı tedavi edici etkileri nedeniyle her zaman değerli olmuştur. Hava geçişindeki mukusun temizlenmesine yardımcı olabilecek harika bir dekonjestan ve balgam söktürücü olarak kabul edilir. Çağlar boyunca farklı ev ilaçları , ısı üreten özellikleri nedeniyle sinüsle ilgili bir dizi rahatsızlığın tedavisinde hardal tohumu veya yağının kullanılmasını içeriyordu.
Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Dergisi’nde 2020 yılında yayınlanan bir araştırma , ayak ıslatma suyuna öğütülmüş hardal tohumları eklendiğinde, solunum yollarındaki tıkanıklığın hafifletilmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Modern Tedavi Kullanımları İçin Onaylanmış Bitkisel Basitler başlıklı kitapta , tıbbi olarak alındığında hardal tohumlarının infüzyonunun kronik bronşit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu belirtiliyor . Ayrıca hardal tohumlarından yapılan çay ile gargara yapıldığında boğaz ağrısını hafiflettiği belirtilmektedir .
Astım atağı sırasında hardal yağı ve az miktarda kafur karışımıyla masaj yapmak balgamı parçalayarak nefes almayı kolaylaştırabilir. Şifalı Besinler Ansiklopedisi adlı başka bir kitapta ise, çok eski zamanlardan beri, bu tohumlardan yapılan alçı veya lapanın bronşit hastalığını hafifletmek ve vücutta sağlıklı kan dolaşımını teşvik etmek amacıyla kullanıldığı ileri sürülüyor.
Ağrıları ve Ağrıları Tedavi Edebilir
Hardal tohumlarından yapılan lapa veya alçı da ağrıları ve spazmları azaltmada yardımcı olabilir. Hardal kızartıcı (kızarıklık yaratan) özelliklere sahip olabilir ve bu nedenle sıva olarak uygulandığında analjezik etkiler gösterebilir ve kas ağrılarını hafifletebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli tavsiye ise hardal sıvasının daha sıcak etkileri olduğu ve doğrudan çıplak cilde uygulandığında şiddetli kabarcıklara neden olabileceğidir. Bunu önlemek için deri ile alçı arasına keten örtü kullanılmalıdır.
Antioksidanlar İçerir
Hardal , hücrelerin serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olabilecek bileşikler olan iyi bir antioksidan kaynağıdır. Hardal yağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi antioksidan bileşik içerir:
- Sinigrin: Sinigrin, hardalın keskin tadından sorumlu olan bir glikozinolattır. Sinigrin parçalandığında güçlü bir antioksidan olan alil izotiyosiyanat (AITC) üretir. AITC’nin inflamasyonu azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğu gösterilmiştir . [15]
- E Vitamini : E vitamini, güçlü bir antioksidan olan, yağda çözünen bir vitamindir . Sağlık açısından faydaları arasında koroner kalp hastalığının önlenmesi ve göz bozukluklarının önlenmesi yer alır.
- Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri , inflamasyonu azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahip olan esansiyel yağ asitleridir . Hardal yağı az miktarda omega-3 yağ asitleri içerir.
Zehirden Uzaklaşmayı Sağlayabilir
Halk hekimliğinde hardal tohumlarının , zehirin vücut üzerindeki etkilerine karşı koyabilecek koruyucu kusturucu özelliklere sahip olabileceği düşünülmektedir . Tohumlarından yapılan kaynatma, özellikle zehirlenmenin narkotik veya aşırı alkol alımından kaynaklanması durumunda vücudun temizlenmesine yardımcı olabilir. [
Bakteriyel ve Mantar Enfeksiyonlarına Karşı Koruma Sağlayabilir
Araştırma çalışmaları , hardal ve hardal ürünlerinin çeşitli bakteri ve mantar türlerinin neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilecek antioksidanlar içerdiğini göstermektedir. Başka bir çalışma , glikozinolatlar sinigrin ve glukorafanin içeren hardalın, antibiyotiğe dirençli “öncelikli patojenler” de dahil olmak üzere klinik açıdan önemli bir dizi bakteri ve mantara karşı antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu buldu.
Ancak koruyucu özelliklerini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Cilt ve Saç Bakımı
Hardal tohumları aynı zamanda harika bir güzellik yardımcısı olarak da hizmet eder. Susam veya hindistancevizi yağında kavrulmuş hardal tohumları , elde edilen elenmiş yağı zenginleştirir ve daha temiz bir cilt elde etmek için sivilcelere karşı etkili bir ilaç haline gelebilir . Aloe vera jeli ile karıştırıldığında cilt için mükemmel bir nemlendirici madde görevi görebilir. Ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatan zengin bir antioksidan kaynağıdır.
Hardal yağı ise saçlara da faydalıdır . Tohumlardan elde edilen yağ, saç büyümesine, gücüne ve genel sağlığına faydalı olan A Vitamini ve omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Bununla birlikte hardalın saç ve cilt için faydalarını destekleyen bilimsel kanıt eksikliği vardır. Bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Diyabetin Yönetimine Yardımcı Olabilir
Hardal yaprakları şeker hastaları için faydalı olabilir . Beslenme Bilimi ve Vitaminoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma , hardal tohumunun bu kronik hastalıkla ilişkili oksidatif stresin neden olduğu hasarı azaltmada faydalı olabileceğini gösterdi. Çevresel ve Moleküler Mutajenez dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada , hardal yağının in vivo uygulanması incelendi ve vücuttaki kan şekeri seviyelerinin tek başına ilaç tedavisine göre daha etkili bir şekilde azaltılmasına yardımcı olabileceği bulundu . Glikoz metabolizmasını uyarmaya da yardımcı olabilir .
Kolesterol Düşürme Yeteneğine Sahip Olabilir
Hardal bitkisinin yaprakları da muazzam kolesterol düşürücü güce sahip olabilir. Beslenme Araştırması’nda yayınlanan bir çalışma , turpgillerden oluşan sebzelerin , özellikle de hardal yeşilliklerinin, sindirim kanalındaki safra asitlerini bağlama konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip olabileceğini ve bu asitlerin vücuttan kolayca atılmasını kolaylaştırabileceğini göstermiştir . Safra asitleri genellikle kolesterol içerir, bu nedenle sonuçta bağlanma süreci vücudun kolesterol seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Burada dikkate değer bir diğer gerçek , hardal yeşilinin buharda pişirilmiş versiyonunun, ham versiyona kıyasla daha iyi safra asidi bağlama özelliğine sahip olabilmesidir. Bu yüzden hafifçe buharda pişirin ve belki az kavrulmuş kimyon , tuz ve karabiber ekleyin ve keyfini çıkarın.
Bu yeşillikler bir besin deposudur ve muhtemelen atardamarlardaki tıkanıklıkların gelişimini azaltmada etkilidir, böylece kalple ilgili rahatsızlıkları azaltır ve umarım hafifletmeye yardımcı olur.
Bu yeşilliklerde bulunan olası B6 Vitamini içeriği , trombositlerin topaklanmasını önleyebilir ve tromboz riskini azaltabilir.
Menopoz Belirtilerini Hafifletebilir
Hardal yeşillikleri menopoz döneminde kadınlar için değerli olabilir. Hardal yeşilliklerinde yaygın olarak bulunan kalsiyum ile birlikte magnezyum, kemik sağlığını destekler ve menopozla ilişkili kemik kaybını önleyebilir . Kemiklerdeki düşük magnezyum içeriğinin telafi edilmesine yardımcı olabilir ve sağlıklı bir diyetle birlikte menopozdaki kadınlarda osteoporoz riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hardalın Mutfak ve Diğer Kullanımları
- Aroma verici madde: Kurutulmuş sarı hardal, salata yemeklerine, mayoneze ve soslara baharat olarak eklendiğinde hoş bir tat verir. Kurutulmuş sarı hardal, salata yemeklerine, mayoneze ve soslara baharat olarak eklendiğinde hoş bir tat verir.
- Az yağlı çeşni: Hardal, mayonez gibi yüksek yağlı çeşnilerin yerine düşük kalorili bir alternatiftir. Hardal tohumlarını günlük beslenmenize çeşitli şekillerde ekleyebilirsiniz. Bunları süte batırıp macun haline getirip köri ve sos yapımında kullanabilirsiniz. Yemeğe keskin bir tat verecektir. Ayrıca bunları salata soslarına karıştırabilir veya sıcak yemeklerin üzerine serpebilirsiniz. Sarı hardal aynı zamanda sofra hardalı gibi çeşnilerin hazırlanmasında da kullanılır.
- Salatalara sağlıklı bir katkı: Hardal yapraklarını çiğ veya pişirerek tüketebilir ve daha sonra çorba, salata ve güveç şeklinde diyetinize ekleyebilirsiniz.
- Yemeklik yağ: Sebzelerin derin yağda kızartılması veya tavada kızartılması için yemeklik yağ olarak kullanılır. İki çeşit hardal yağı vardır. Bunlardan biri de tohumların preslenmesiyle hazırlanan bir tür bitkisel yağdır .
- Esansiyel yağ: Tohumlardan elde edilen yağın diğer formu, tohumların öğütülmesi, suyla birleştirilmesi ve daha sonra damıtma işlemiyle yağın çıkarılmasıyla elde edilen esansiyel yağdır.
- Emülgatör: Sarı hardal unu, sosislerin hazırlanması için mükemmel olan mükemmel emülsifiye edici ve stabilize edici niteliklere sahiptir.
- Koruyucu Özellikleri: Hardalın, eski zamanlardan beri elma şarabı yaparken fermantasyon sürecini yavaşlatmak ve et ürünlerinin bozulmasını önlemek için de faydalı olduğu bulunmuştur .
Dana bonfile tarifimizi mutlaka denemelisiniz . Yumuşak kızartmanın tadı, cömert tuz ve biber turşusu ve bir miktar hardalla zenginleştirilir. Ayrıca mutlaka denemeniz gereken mükemmel Hardallı Zingy Keto Salata Sosu da var !
Nasıl Seçilir ve Saklanır?
Hardal yeşilliklerini seçerken kararmamış, temiz, kahverengi lekeler içermeyen yeşil yapraklara dikkat edilmelidir. Plastik bir torbada saklanabilir ve buzdolabında 3-4 gün saklanabilir. Kum ve kirin çökelmesi için birkaç dakika ılık suya konularak temizlenmelidirler. Daha sonra su berraklaşana kadar tekrar tekrar durulanır.
Hardal bitkisinin tohumları normalde aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı formlarda mevcuttur:
- Bütün kurutulmuş tohumlar
- Toz
- Yapıştırmak
- Yağ
Radyasyon kontaminasyonu riskini önlemek için organik olarak yetiştirilen tohumların seçilmesi tavsiye edilir. Toz haline getirilmiş ve bütün form, serin ve karanlık bir yerde, hava geçirmez bir kapta saklanabilir. Toz hardal altı aya kadar dayanabilirken, bütün form bir yıla kadar iyidir. Yağı ve salçası buzdolabında altı aya kadar saklanabilir.
Hardalın Yan Etkileri
Herhangi bir şeyi ilk kez denerken, özellikle de alerjik bileşenler içerebiliyorsa , doğal olarak dikkatli olmanız her zaman tavsiye edilir . Hardal tohumunun bilinen yan etkilerinden bazıları şunlardır:
- Cilt Sorunları: Hardal bitkilerinin ısınma etkisi yaratma eğilimi vardır , bu nedenle cilt üzerinde veya gözle temas halinde kullanırken dikkatli olunmalıdır. Hindistan cevizi yağı veya aloe vera jeli gibi serinletici bir maddeyle karıştırmak her zaman en iyisidir . Ancak cilde uygulamadan önce bir dermatoloğa danışmanız tavsiye edilir.
- Goitrojenler: Pişmemiş hardal tohumları ve yaprakları, guatrojen adı verilen ve tiroid bezinin işleyişini değiştirebilen bir madde içerir . Zaten tiroid hastalığından muzdarip olan kişiler, bu bileşenleri nötralize etmek için hardalı tüketmeden önce mutlaka pişirmeli ve tüketmeden önce bir tıp uzmanıyla konuşmalıdır.
- Oksalatlar: Hardal, kalsiyum emilimini engellediği bilinen oksalatlar içerir. Böbrek taşı gibi oksalata bağlı rahatsızlıkları olan kişilerin aşırı tüketim konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. ,
- Kaynak : ashwini.singh tarafından en son güncelleme -26 Şubat 2024Vanessa Voltolina (MS, RD) tarafından tıbbi olarak incelendi ✓ Kanıta Dayalı