Kırmızı Ginseng
”
Kırmızı Ginseng
Kırmızı Ginseng, satışı kök halidir dilerseniz öğütülür.
Ginseng 5000 yıllık geçmişi olan, kökleri insan vücuduna benzediğinden “”insan otu”” ismini almış, çok yıllık (perennial) bitki türlerinden biridir. Güçlü iyileştirme özelliklerinden dolayı botanik isimi yunancada “”Panax”” yani “”tam iyileştirme”” adını almıştır.
Okuldan veya işten eve geldiğinizde kendinizi yorgun ve halsiz mi hissdiyorsunuz? Sevdiğiniz işi yapacak kadar bile enerjiniz kalmadı mı? Gün içerisinde sebebini bilmediğiniz stresli misiniz? O halde bu makaleyi baştan sona kadar okumanızı öneririm, ginseng nedir sorusunun cevabı sorunlarınızın çözümü olabilir. Şahsen denedim ve etkisini gördüm.
Ginseng binlerce yıldır uzak doğuda kullanılmasına karşın dünyada ve ülkemizde yaygın kullanım geçmişi en fazla 10 yıldır. Ginseng Siberi`de, Kore`de, Çin’de ve Kuzey Amerika’da uzun yıllardır kullanılan ve bilinen bir bitkidir. Ginseng ailesi 11 üyeden oluşur.
Bu isimlerdeki “”Panax”” kelimesi ise Yunanca tam iyileşme demek olan panacea kelimesinden türetilmiş olan bir kelimedir. Ginseng kelimesi ise Çincede insan otu anlamına gelen (rénshēn) kelimelerden türetilmiştir. Sebebide aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bitki kökünün insan vücuduna benzerlik göstermesidir. Bu benzerlikten dolayı eski dönemlerde insanlar bitkinin ilahi bir kaynağı olduğunu ve insan vucüduna bu sebeple iyi geldiğini düşünmektelerdir.
Ginseng’in Faydaları Nelerdir?
Çin’de yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan bir bitkidir ve özellikle eski Hint ketibelerinde bu bitkinin kökünden kutsal olarak bahsedilmektedir. Eski çin yazıtlarında ise bitkinin bir çok hastalığın tedavisinde nasıl kullanılacağına dair yazılar mevcut. Ginseng bitkisi yaprağı ve meyvesi olmasına karşın sadece kökü tedavide kullanılır ve yetiştirmesi çok uzun zaman alan bir bitkidir. Ginseng kökü yetişkin seviyeye gelebilmek için en az 6 yıl toprak altında bulunmalı. 7-8 yaşına gelmiş olan bitkinin kökünün çapı 10 santimetre kadar olmaktadır. Beyaz ya da kırmızı renklerde olabilir. Kore ginsengi bu bitki türünün en etkili bireyi olarak kabul edilmektedir.
Kırmızı ginseng en az 6 yıllık taze ve soyulmamış ginseng kökünün, 100 derece sıcak buharda en az 3 saat bırakılır. Daha sonra en çok %15 nem oranlı bir ortamda kurutularak üretilir. Bu aşamalardan geçen Ginseng kökü kırmızı rengi aldığından Kırmızı Kore Ginsengi olarak bilinir. Yapılan araştırmalara göre sıcak buhar ginsengin biyo aktivite özelliğini yüksek oranda arttırmaktadır. Hatta eğer 120 derecede bu proses gerçekleşirse antioksidan özelliği 8 kat ve kanı sulandırarak damarlarn rahatlama etkisini 32 kat arttırabilir.
(Önemli türleri: Kore ginsengi, Amerika ginsengi) Sarmaşıkgiller (Aralyagiller) familyasındandır. Ülkemizde ginseng bitkisi yetişmez.
Ginseng türleri 30-45 cm. arasında boylanabilir. Kenarları düzgün oval biçimli yaprakçıkları, yaz sonuna doğru açan sarı ya da pembe renkli küçük çiçekleri vardır. Daha sonra bu çiçekler, içlerinde tohumu taşıyan parlak kırmızı renkli bileşik meyvelere dönüşür. Bitkinin iğ biçiminde, etli ve sarıdan açık kahverengine kadar değişen renkte kökleri olur. Orman altı gölgelik yerleri; serin ve humuslu toprakları seven ginseng türleri, tohumuyla çoğaltılır. Önemli ürünü olan kökü 3-9 yıl sonra alınır.
Çinliler tarafından en az 2000 yıldan beri sağlığa yararlı özellikleri bilinen ginseng bitkisi; panaksosit adı verilen glikositleri, saponin ile B ve D grubu vitaminleri içerir.
Ginseng türü bitkilerin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:
Afrodizyaktır: Cinsel yetersizliğe karşı kullanılır.
Toniktir: Akılsal ve fiziksel gücü artırır.
Uyarıcıdır: Yorgunluk, güçsüzlük ve strese karşı dirençsizlik sorununu ortadan kaldırır.
Kişinin fiziksel performansını ve hayatiyetini artırır. Onu fiziksel yönden zirveye taşır.
Merkezi sinir sistemini güçlendirir.
Düşük tansiyonu normal düzeye çıkarır.
İştahı açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcıdır.”