Genel Bilgiler

Paçuli Yağı

Paçuli Yağı

Paçuli Yağı, Paçuli bitkisi nane ailesine ait (Pogostemon cablin) tüylü bir bitkidir.

Yerden yüksekliği yaklaşık bir metre olup, üzerinde soluk pembe ve beyaz renkli çiçekler yer almaktadır.

Bitki, genelde Asya’nın tropikal iklimlerinin hakim olduğu bölgelerde; yoğunlukla Çin, Endonezya, Hindistan, Malezya, Tayland, Tayvan ve Vietnam civarlarında yetişmektedir.

Ayrıca Batı Afrika bölgesi ve ülkelerinde de yetiştiği görülmektedir. Son derece keskin, karakteristik ve güçlü bir kokuya sahip olan Paçuli, yüz yıllar boyunca parfüm yapımında çok önemli bir malzeme olarak kullanılmaktadır. Parfüm yapımından başka olarak tütsü, böcek öldürücü ilaç ve alternatif tıp malzemesi olarak da kullanılır. Paçuli yağı %45 oranında paçulen, %40 paçulol, azulen ve evgenol içerir.

Sinir sistemini tamamen olumlu yönde etkileyerek, kullanıcıyı ve etrafındakileri yatıştıran, sakinleştiren ve aydınlatan özelliklere sahiptir.

Paçuli modern parfümeri alanında çok geniş bir kullanıma sahiptir. Bunun yanında koku esanslı kağıt havlu, çamaşır deterjanları ve oda parfümleri gibi endüstriyel ürünlerde de sıklıkla kullanılır. Avrupa’nın bu bitkiyi koku endüstrisi içine yerleştirmesi ise Doğu Asya’ya giden gemilerin getirdikleri ile başlamıştır. Doğu’dan getirilen ipeklerin, kumaşların Batı’da büyük ilgi görmesi, bu ticaretin artmasına sebep olmuştur. Ancak bu kumaşlar, uzun ve kötü şartlardaki gemi yolculukları esnasında böcekler tarafından yenildiği için çoğunlukla işe yaramaz durumda kalıyorlardı. Bu şekilde de alıcıların dikkatini çekmesini sağlayamazlardı tüccarlar.

Doğu’lu üreticiler bunun çözümünü kumaşların üzerine paçuli yağı dökerek ve aralarına paçuli yaprakları koyarak bulmuşlardı. Bu yağ sayesinde böcekler kumaşlardan uzak tutuluyor ve ikinci hedef olarak güzel bir koku elde ediliyordu. Avrupa bu sayede paçuli bitkisiyle ve onun eşsiz kokusuyla tanıştı ve doğal olarak onu sentezleyip endüstriyel alanlarda kolayca kullanmaya başladı.

Bugün günümüzde birçok parfümün temel notasında yer almaktadır. Çoğunlukla erkek parfümlerinde görülür fakat ender olarak kadın parfümlerinde de rastlanır. Kokunun afrodizyak etkisi, içinde bulunduğu parfümleri de son derece güçlü ve etkili hale getirmektedir.

 

Bir cevap yazın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu