Ravent Çini
”
Ravent Çini
Ravent Çini, Karabuğdaygiller familyasındandır. Ravent 1-2 metre boyunda çok yıllık oldukça güçlü bir bitki olup ilk 3 – 4 yıl çiçek açmaz ve bütün gücünü köklere verir. Yaprakları oldukça büyüktür ve boyu 1 metreyi bulabilir. Uzun saplı, sarımsı, yeşil renktedir. Üst yaprakları ise oldukça küçüktür ve sapı da oldukça kısadır. Çiçekleri sapın en üst kısmında topluca bir arada dizili olup sayısız çiçekten meydana gelir bazen sarımsı yeşil, bazen esmerimsi yeşil bazen de kızılımtırak renkte olabilir. Kökleri, ana kök kafa büyüklüğünce olup çevresine yayılan yan kökler ve yumrulardan meydana gelir. Anayurdu Uzakdoğu olan raventlerin, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Işkın ya da Işgın denilen (R. ribes) adlı tek türü yetişir. Bitki, tanen ve kokulu esansları içerir.
Halk tebabetinde kullanımı
İştah açar.
İshali keser.
Vücudu kuvvetlendirir.
Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar.
En iyisi kurtsuz olanıdır, karaciğer tıkanıklarını açar, müzmin sıtma ve vücudun su toplamasına (siroz) karşı faydalıdır.
Uyarı: Ravent kökü, idrarı sarı ya da kırmızı renge boyayabilir. Basuru olanlarda ve hamilelerin kullanılması zararlıdır.
“