Genel Bilgiler

Tarhana Otu

Tarhana otu hem gıdalarda katkı maddesi olarak hem de doğrudan yemek malzemesi olarak kullanılabilir. Bunlardan birkaçı şunlardır;

Tarhana yapımı Tarhana yapımından önemli bir payı olan tarhana otunun kullanımı şu şekildedir, Öncelikli olarak tarhana yapmak için gerekli olan üç kilo kadar kırmızı yaş biber, iki kilo kadar domates, bir kilo kadar domates, bir kilo kadar yoğurt, tuz ve 1 büyük demet kadar tarhana otu alınır. Malzemeler, tek tek temizlenerek büyükçe bir tencere içerisine kaba bir şekilde doğranır. Ardından tarhana otu iyice yıkanarak en üste güzelce yerleştirilir. Eğer otun dağılması istenmiyorsa tarhana otu temiz bir tülbente sarılarak da yerleştirilebilir. Tüm malzemeler yerleştirildikten sonra üstlerinde iki su bardağı su gezdirilir. Ardından tüm malzemeler normal ateşte pişmeye bırakılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir. İşlem bitince tarhana otu dağıtılmadan tencereden alınır. Tencere içerisindeki su süzülerek sebzeler ve su ayrı kaplara alınır. Yumuşamış sebzeler bir doğrama robotunda iyice parçalanır. Sebzeler de parçalandıktan sonra püre halindeki karışıma süzülen su eklenir. Son adımda da püreye yoğurt ve tuz ilave edilerek güzelce yoğrulur. Yoğurma işlemi sırasında içerisine bir miktar buğday unu katılarak kıvam alması sağlanabilir. Malzemeler iyice birbirine yedirildikten sonra bir gece ağzı bezle kapalı olarak beklemeye alınır. Ertesi gün de hazırlanan hamur serilerek rahatça kurutulabilir.

Tarhana otu Ege çevresinde (özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) görülen, güçlü kokuya sahip bir bitkidir. Genellikle salatalarda koku verici madde veya turşuları kurarken katkı olarak kullanılır. Maydanozgiller familyasına ait olan bu bodur bitki, en fazla 25 santimetre boylarına ulaşabilmektedir. Tarhana otunun kokusunu üzerindeki sarı çiçekleri vermektedir. Özünde bulunan suyunda uçucu özelliğe sahip bir yağ bulunur. Tarhana otunun yaprakları ve çiçeği kuru haldeyken egzama yaralarının iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca tarhana yoğurulurken içerisine koku vermek amacıyla bir miktar kuru tarhana otu da atılmaktadır.

Tarhana Otunun Faydaları

Tarhana otu sindirim sistemi için son derece faydalı bir bitkidir. Özellikle de mide ülseri olanlar için etkili bir baharattır. Ayrıca ruhsal olarak da iyi bir etki oluşturur. Ruhi çöküntüsü olanlarda tedavi aracı olarak kullanılır. Bunların yanı sıra tarhana otu;

Saman nezlesine

Böbrek taşı düşürenlere

Astım ve bronşiti olanlara

Romatizma ve egzaması olanlara

İdrar yapmada sorun yaşayanlara,

Bağırsaklarında veya vücudunda iltihap bulunanlara,

Öksürüğe,

Enfeksiyon rahatsızlıklarında,

Balgam söktürmede,

Göğüs yumuşamasında,

Mide zafiyeti ve hazımsızlık yaşayanlara,

Gelişme çağında zayıf kalmış çocuklara,

Kronik kulunç ağrılarında doğal bir ilaç görevi görmektedir.

Tarhana otu suyu: Daha çok günlük kür amacıyla kullanılır. 1 su bardağı kadar kaynamış suya 10 gram kadar kuru tarhana otu konulur. 10 dakika kadar demlemeye bırakılır. Bu işlem günde 3-4 bardak olarak içilir. Her içimde bir bardak normal suya 2 gram kadar demlenmiş su katılır. Bu karışımın günlük öğünlerden sonra alınmasına dikkat edilmelidir. Tarhana otu çok fazla içilmesi durumunda herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik faktörlere karşı çok fazla kullanılmaması gerekir.

 

Bir cevap yazın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu