Genel Bilgiler

Safran

Safran

Safran, %100 orijinal safran; Fiyat açıklaması: Gramı 7,50. Tl den net 10 gramlık ambajda 75 Tl.dir

Bulunduğu Yerler: Safran bitkisinin vatanı akdeniz bölgesidir. Özellikle İspanyadır,ırandada üretimi yapılır

(Türkiyemizde İzmir, Kastamonu (Safranbolu). Adana ve Urfa (birecik) mıntıkalarında yetiştirilmektedir üretimi ülkemizde az olduğundan türkiyede üretilen safran çok pahalıdır )

Yapısı: Yumru soğanlı çok yıllık otsu bir bitkidir, üzeri örümcekağı veya tarazlanmış iplik biçiminde koyukahverengi pullarla kaplıdır. Yapraklar 3-9 adet dar şeritimsi, alt tarafının ortasında beyaz bir damar bulunur. Bitkinin çiçek açma zamanında veya açtıktan sonra, ana damara paralel iki beyaz damar çıkar. Çiçekler soluk menekşe renginde olup üzeri daha koyu damarlarla alacalıdır. Çiçek yaprakları 6 parçalı, erkek organlar ise 3 adet ,toz keseleri de sarıdır. Meyve örneği de 3- 3,5 cm. kadar uzun portakal kırmızı dilciklidir.

Kullanılan Kısımlar: Meyve örgeri dilciklidir. Bunlar çiğ kalktıktan hemen sonra toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Kuru drog portakal kırmızı veya kahve kırmızı renktedir. Biber kokusunu andıran bir kokuya sahiptir. Tadı az acıdır. İyice kapatılmış kaplara konur ve karanlık yerlerde muhafaza edilir.

satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar:

Tarımı çok zahmetli bir bitkidir,1000 m2 alandan en çok 100 gram safran elde edilir,bir kilogram drog için 20.000 dolayında dilcik (bir tel safran) gereklidir.Safran çok pahalı bir  bitkidir.Bunun için ekseriya aynisafa çiçeği (Calendula oofıcınalıs L.) dağ öküzgözü (Arnica montana L.) ve yabani safran aspur (Crocus ppallasianus Herb.) ve Çiçekleri karıştırılarak sahtekarlığının yapıldığı bilinir.

Bazı Avrupa ülkerinde zerdeçal safran olarakta bilinir(tumeric,curcuma).özellikle Almanya zerdeçalı safran olarak adlandırdığından zerdeçalı tavuk pilav gibi yemeklerinde sıkça kullanır.Oradan gelen alışkanlık ve duyumlar sebebiyle ulkemizdede sarı safran denince tüketiciye zerdeçal sunulmaktadır.

Safranın kimyevi Terkibi: Sarı boyama krosin, kırmızı boyama krosetin, ikrokrosn glikozidi, karoten, likopin, zeaksantin, ( pinen, seneol vs den ibaret) eterik yağ, vitamin B1 ve B2 şekerler, yağlımaddeler, acı maddeler mum, madeni tuzlar, yüksek karbonhidrojen, kalsiyum tuzları, fosfor asidi, izoramnetin ve kempferol flavonoidleri vs ihtiva eder.

Yemeklerde:Tatlandırıcı ve renklendirici olarak kullanılır.Kendine has tadı ve kokusu vardır

Çay olarak kullanımı:Karışıksız orijinal safran çayı yapmak için, 200 ml yani bir bardak suyu 3-4 tel safran koyup rengini ve kokusunu saldıktan sonra gün içinde iki üç bardak tüketiniz.Böylelikle mükemmel ve ekonomik çay elde edersiniz sitede satışta olan 10 gram safrandan minimum 250 bardak sadece safran çayı tüketir aşağıdaki etkilerinden faydalanmışta olursunuz.Tatlandırması bal ile yapılmalıdır.

Macun olarak kullanımı: 500 gram bala 10-20 gram safran konarak 1 hafta bekletildikten sonra tüketilmesi tavsiye edilir.Burada kıvam artırmak ve zerdeçalın etkilerinden faydalanmak için 50 gramda zerdeçal kullanılmasını tavsiye ederiz. (bkz site içi zerdeçal)

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitkinin idrar söktürücü, midevi, ağrıları dindirici ve sinirleri sakinleştirici tesiri vardır.

Halk tababetinde mide ve bağırsak ağrılarında , kalp zaafiyetinde, sinirsel nefesdarlığı, boğmaca, adet gelmemesinde, mide düşüklüğünde, kahkahalı histeri, göz ve kirpiklerin oynaması, uyku hastalığı, baş dönmesi, kanla balgam çıkmasında, rahim kanamaları, burun kanaması ağrılı adet halleri, gazlar vs. gibi hallerde kullanılır. Cinsel performansı artıran özelliğede sahiptir

(1:20 nisbetinde) alkol içerisine karıştırılan dilcikler 7 gün bekletilir , tentür linfatik şişlerde ezik yaralara, emzikli annelerin meme uçları iltihaplarında karşı kompres olarak kullanılır.

Tatlıcılık sanayiinde yeri de mühimdir. Alcoholatum Gari, T.K (Garus alkolası), Elixir Aromaticum, Collyrium Leteum ve tınctura opii crocata T.K (Afyon ruhu) gibi preparatların içine girer.

Bir cevap yazın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu